Sneller en efficiënter werken in After Effects begint met het overzichtelijk houden van je project. In dit artikel deel ik hoe ik mijn After Effects-projecten inricht om ze overzichtelijk te houden, geef ik je tips en voorbeelden. Door consistentie te bewaren, blijf je georganiseerd werken en kun je altijd makkelijk dingen terugvinden.
Een goede mappenstructuur
Voor mij begint elk After Effects project met een goede mappenstructuur. Ik gebruik drie hoofdmappen: Assets, Comps (Compositions), en Audio. Laten we wat dieper graven. In de Assets-map heb ik submappen voor afbeeldingen, video’s, en geluiden. In de Comps-map organiseer ik mijn projecten met Masters, pre-comps en scenes. In de Audio-map heb ik onderscheid gemaakt tussen sound effects, muziek en voice-overs. Voor de bestanden buiten After Effects, dus in Finder of Verkenner, houd ik ongeveer dezelfde mappenstructuur aan.
Slim gebruik maken van bestandsnamen
Nu we een overzicht hebben van de mappenstructuur, laten we eens dieper ingaan hoe ik dit toepas: Ik gebruik specifieke prefixes in de namen van mijn lagen om alles georganiseerd te houden. Bijvoorbeeld, mijn hoofdcomposities beginnen met “Master_”, en ik gebruik “scene_” om elke scène in een precomp te benoemen. Dit maakt het eenvoudiger om veel lagen georganiseerd te houden en het her-timen van animaties te versnellen. Scènes zijn bijvoorbeeld aangeduid met de prefix “scene_*” waarbij de * staat voor het scènenummer, wat het makkelijk maakt om te refereren aan het storyboard, zoals “scene_6”. Objecten die in die scène zitten, zoals bijvoorbeeld een rijdende auto, worden dan benoemd als “scene_6_auto”.
Groepen lagen markeren met kleurlabels
Naast benamingen kun je ook gebruikmaken van kleurlabels om verschillende soorten lagen te markeren. Dit maakt het gemakkelijker om snel te zien welke lagen bij elkaar horen en welke inhoud ze bevatten. Zelf gebruik ik dit bij een groep lagen die bij elkaar horen en geef ik ze dezelfde kleur.
Onnodige bestanden verwijderen
Wanneer je een groot After Effects project hebt, betekent dit vaak ook dat je veel assets hebt die je in je animaties hebt verwerkt. Toch kan het zijn dat je niet al deze assets gebruikt. Hierdoor wordt je After Effects-project een stuk zwaarder en duurt het langer voordat je After Effects-bestand is opgeslagen.
Door gebruik te maken van de ‘Reduce Project’ functie, kun je niet-gebruikte assets verwijderen. Je doet dit door voorafgaand eerst de compositie te selecteren waarvan je wilt dat de gebruikte assets bewaard blijven. Dit helpt om het projectbestand lichter te maken en sneller te laden.
In mijn After Effects trainingen behandel ik meer van dit soort tips en ga ik dieper op de verschillende mogelijkheden om zo efficiënt mogelijk te werken binnen After Effects.